Aktualności
Informacja POPZ
2017.11.07
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
INFORMACJA
Celem ogólnym w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Podprogramu 2017
jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Gminy Jastków pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 r. – czerwiec 2018 r.
1. Grupa osób najbardziej potrzebujących, do których jest skierowana pomoc żywnościowa:
· bezdomni
· niepełnosprawni
· migranci, osoby obcego pochodzenia, mniejszości narodowe (w tym społeczności marginalizowane, takie jak Romowie)
· pozostałe grupy odbiorców spełniające kryteria określone w ust. 11, który określa, iż pomocą żywnościową w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 1268 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 PLN dla osoby w rodzinie.
2. Sposób kwalifikowania osób do uczestnictwa w Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa
Organizacje Partnerskie Regionalne i Organizacje Partnerskie Lokalne uczestniczące
w Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa współpracują z Gminnym Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Jastkowie w zakresie doboru odbiorców lub weryfikacji kwalifikowalności odbiorców końcowych.
· Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Jastkowie wydaje osobom skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej zakwalifikowanym do pomocy z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa pod warunkiem uzyskania zgody tych osób. Na terenie Gminy Jastków Organizację Partnerską Lokalną stanowi Ochotnicza Straż Pożarna w Moszenkach.
· Organizacje Partnerskie Regionalne i Organizacje Partnerskie Lokalne mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa na podstawie podpisanego przez osobę oświadczenia.
3. FEAD 2014-2020 PODPROGRAM 2017 – LIMIT ROCZNY PRODUKTÓW NA
OSOBĘ W OKRESIE OD SIERPNIA 2017 R. DO CZERWCA 2018R.
POMOC ŻYWNOŚCIOWA W FORMIE PACZEK ŻYWNOŚCIOWYCH POWINNA BYĆ WYDAWANA OSOBOM NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM RÓWNOMIERNIE W TRAKCIE CAŁEGO OKRESU DYSTRYBUCJI W PODPROGRAMIE 2017
LP |
Asortyment |
Waga opakowania |
Ilość sztuk dla 1 osoby przez 11 m-cy |
Waga dla 1 osoby przez 11 m-cy |
1. |
Groszek z marchewką |
0,4 kg |
10 |
4 kg |
2. |
Fasola biała |
0,4 kg |
10 |
4 kg |
3. |
Koncentrat pomidorowy |
0,16 kg |
11 |
1,76 kg |
4. |
Buraczki wiórki |
0,35 kg |
3 |
1,05 kg |
5. |
Powidła śliwkowe |
0,3 kg |
5 |
1,5 kg |
6. |
Makaron jajeczny |
0,5 kg |
9 |
4,5 kg |
7. |
Makaron kukurydziany bezglutenowy |
0,5 kg |
1 |
0,5 kg |
8. |
Ryż biały |
1 kg |
4 |
4 kg |
9. |
Kasza gryczana |
0,5 kg |
4 |
2 kg |
10. |
Herbatniki maślane |
0,2 kg |
3 |
0,6 kg |
11. |
Mleko UHT |
1 l |
7 |
7 l |
12. |
Ser podpuszczkowy dojrzewający |
0,4 kg |
6 |
2,4 kg |
13. |
Gulasz wieprzowy z warzywami |
0,85 kg |
2 |
1,7 kg |
14. |
Szynka drobiowa |
0,3 kg |
10 |
3 kg |
15. |
Szynka wieprzowa mielona |
0,3 kg |
7 |
2,1 kg |
16. |
Pasztet wieprzowy |
0,16kg |
4 |
0,64 kg |
17. |
Filet z makreli w oleju |
0,17 kg |
10 |
1,7 kg |
18. |
Cukier biały |
1 kg |
4 |
4 kg |
19. |
Olej rzepakowy |
1 l |
4 |
4 l |
Suma |
50,45 |
DEFINICJA PACZKI ŻYWNOŚCIOWEJ DLA ODBIORCY KOŃCOWEGO
Minimum kilka (tj. co najmniej trzy) artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydanych jednorazowo a wchodzących w skład zestawu w Podprogramie 2017.
Roczny limit pomocy żywnościowej wynosi 50,45 kg.
GRUPY TOWAROWE
· ARTYKUŁY WARZYWNE I OWOCOWE
· Groszek z marchewką
· Fasola biała
· Koncentrat pomidorowy
· Buraczki wiórki
· Powidła śliwkowe
· ARTYKUŁY SKROBIOWE
· Makaron jajeczny
· Makaron kukurydziany bezglutenowy
· Ryż biały
· Kasza gryczana
· Herbatniki maślane
· ARTYKUŁY MLECZNE
· Mleko UHT
· Ser podpuszczkowy dojrzewający
· ARTYKUŁY MIĘSNE
· Gulasz wieprzowy z warzywami
· Szynka drobiowa
· Szynka wieprzowa mielona
· Pasztet wieprzowy
· Filet z makreli w oleju
· TŁUSZCZE
· Olej rzepakowy
· CUKIER BIAŁY
4. Czas trwania programu od sierpnia 2017r. do czerwca 2018r.
5. Województwo lubelskie obsługuje Fundacja Bank Żywności w Lublinie, ul. Młyńska 18, 20-406 Lublin
6. Działania towarzyszące:
Są to cykliczne działania oferowane wszystkim odbiorcom pomocy żywnościowej, które przyczynią się do włączenia społecznego tych osób. Mają na celu wzmocnienie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego a mianowicie:
· kulinarne dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów, dietetyków, pokazujące różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych,
· warsztaty dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia,
· programy edukacyjne mających na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnotrawieniu żywności,
· warsztaty edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego,
z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodzin, w tym darów żywnościowych).
W dniu 10.11.2017r. w ramach działań towarzyszących przeprowadzone zostaną warsztaty kulinarno- ekonomiczne dla beneficjentów Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2017.
7. Skargi dotyczące sposobu realizacji dystrybucji
Osoby najbardziej potrzebujące, biorące udział w Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa mają możliwość składania skarg dotyczących sposobu realizacji dystrybucji przez Organizację Partnerską Lokalną do Organizacji Partnerskiej Regionalnej, Organizacji Partnerskiej o Zasięgu Ogólnopolskim lub Ponadregionalnym lub Instytucji Zarządzającej czyli Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.